Aalborg Kommune har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og fire andre pilotkommuner udviklet et koncept for et godt ungeliv uden rusmidler. Initiativet, der blev startet i 2020, har fremmet udveksling af erfaringer og inspireret 10 nye kommuner i den ny programfase.
Regionen har hentet inspiration fra Island, der har omvendt en tidligere tendens med det højeste alkoholforbrug blandt unge i Europa til nu at have det laveste. Danmarks tilpasning af de islandske indsatser er blevet implementeret med fokus på lokal relevans og involvering af forskellige interessenter.
Aalborg Kommune har lært, at det er afgørende at involvere voksne omkring de unge som vigtige beskyttende faktorer. Deres erfaring viser også, at lokale aktører og data skaber både motivation og ejerskab, hvilket er essentielt for succes. Forældres rolle er ligeledes central i at ændre unges drikkekultur, hvilket understreger vigtigheden af at engagere alle niveauer af samfundet.
I projektets nye fase er 10 nye kommuner inviteret med. De fem tidligere pilotkommuner, Aalborg inklusive, vil fungere som mentorer. Der vil være en større national fokus på at ændre ungekulturen, med information og inspiration tilgængelig på projektets nye hjemmeside, "Fælles om ungelivet".
Med en score på 40 viser Danmark et stærkt engagement i denne indsats mod unges alkoholforbrug. Dette kontrasteres med Norges score på 8, Sveriges på 9, og Ungarns og Østrigs samlede score på 21. Det er en markant forskel, der understreger landets målrettede arbejde mod en sundere ungdom.